Rośliny, podobnie jak każdy organizm do prawidłowego rozwoju potrzebują substancji odżywczych. Bardzo często okazuje się jednak, że w glebie jest ich zbyt mało i odpowiednie związki należy dostarczać z zewnątrz i co jakiś czas uzupełniać. Jeszcze więcej daje prawidłowa analiza gleby, dzięki której zbadamy jej Ph, a także zawartość przyswajalnych form potasu, magnezu i fosforu. Z biegiem czasu jednak, gleba jałowieje i aby tego uniknąć, należy ją nawozić. W rolnictwie ekologicznym sprawdzą się nawozy mineralne. Co to takiego?
Spis treści
Czy rolnictwo ekologiczne wymaga nawożenia?
Zdecydowanie tak. Dzięki temu dbamy o optymalne warunki rozwoju roślin i zwiększamy biologiczną aktywność gleby. Najczęściej stosowanymi nawozami naturalnymi są kompost, gnojówka, woda gnojowa, obornik oraz tzw. nawozy zielone. W przypadku, kiedy to nie wystarcza, zgodnie z normami unijnymi możliwe jest korzystanie z nawozów i środków poprawiających właściwości gleby wymienionych w specjalnych wykazach, właściwych dla danego państwa. W rolnictwie ekologicznym dopuszczalne jest stosowanie nawozów mineralnych. Są to substancje, które nie pochodzą z syntezy chemiczne i cechuje je niska rozpuszczalność oraz koncentracja składnika mineralnego. Nie jest jednak dopuszczalne stosowanie mineralnych nawozów azotowych.
Nawóz może być więc użyty w rolnictwie ekologicznym kiedy został przewidziany w przepisach o nawozie i nawożeniu oraz zawiera w sobie wyłącznie substancje, o których mowa w rozporządzeniu nr 889/2008.
Rodzaje nawozów mineralnych – Co oferuje sklep rolniczy?
W niejednym internetowym sklepie rolniczym dostaniemy wiele rodzajów nawozów mineralnych, czyli takich, które powstają wyłącznie z mielonych skał bez dodatku innych substancji chemicznych. Nawozy mineralne wapniowe (jak dolomit, margiel i wapno pojezierne) uzupełniają niedobór wapnia, który jest łatwo wymywany z gleby. Stężenie tego pierwiastka może być zróżnicowane w zależności od wybranego nawozu i wynosi od 15% do ponad 50%. Na niedobór wapnia są zwłaszcza narażone buraki, lucerna i koniczyna, ale także rośliny strączkowe i rzepak.
Z kolei jeśli chodzi o mineralne nawozy potasowe, zalicza się do nich siarczan potasu, karnalit i kainit (zawartość tlenku potasu wynosi od 8% do 50%). Będą przydatne zwłaszcza do uprawy ziemniaków, truskawek, pomidorów i ogórków.
Dobrze jest także zadbać o odpowiedni poziom magnezu oraz siarki. Jest to istotne zwłaszcza dla uprawy czosnku, buraków, pora czy roślin kapustnych. Właściwym wyborem w tej sytuacji będzie kizeryt pylisty, który dostarczy do gleby obu pierwiastków.
Jak zadbać o prawidłową żyzność gleby?Kiedy myślimy o ekologicznym rolnictwie, nawożenie to nie wszystko. Warto przewidzieć kilkuletni płodozmian z rotacją przynajmniej trzy – czteroletnią z hodowlą roślin motylkowych w głównym plonie (powoduje to zaopatrzenie gleby w niezbędny do wzrostu azot). Oczywiście gospodarowanie ekologiczne wymusza na rolniku większy nakład pracy, a także wykonywanie przemyślanych i zaplanowanych zabiegów agrotechnicznych. Mamy jednak wtedy pewność, że wyhodowane w oparciu o nawozy mineralne oferowane przez sklepy rolnicze plony są naturalne i zdrowe.